Waarom niet iedereen de job van een interieurarchitect kan doen?

Waarom niet iedereen de job van een interieurarchitect kan doen?

Dinsdagavond. Ik keek er naar uit om een tennismatch te spelen. Mijn tegenspeelster had ik nog nooit gezien. Ze bleek een heel aangename dame te zijn. We kwamen goed overeen en speelden een leuke match. Ik ben verloren maar het scheelde niet veel.

Halverwege de match vroeg ze wat mijn beroep was. Haar reactie toen ik zei “interieurarchitect” verwonderde mij! “Is daar vraag naar? Iedereen kan het toch doen tegenwoordig met inspiratie van het  internet?” Ik had bewondering voor haar reactie en apprecieerde haar eerlijkheid. Ze zei gewoon wat de meeste mensen denken. En zij heeft mij een nieuw onderwerp gegeven voor mijn blog en een goede discussie tijdens en na de match. Ik was al lang vergeten dat ik de match verloren had! 🙂

Bakt u uw eigen brood of gaat u naar de bakker?

Iedereen kan het werk van iemand anders doen. Ik kan mijn eigen brood bakken, een muur afbreken, de boekhouding doen … als ik het wil kan ik waarschijnlijk mijn eigen diagnose stellen voor mijn hoofdpijn en aan medicatie raken vooral in deze dagen met het internet! Maar omdat ik het kan moet ik het ook doen? Of kan ik het even goed als iemand die daarvoor gestudeerd heeft en/of de nodige ervaring heeft? Zal mijn zelf gebakken brood even goed zijn als het brood van de bakker omdat ik een aantal ingrediënten bij elkaar kan doen? Zoals een collega interieurarchitect zei “iedereen kan meubels kopen en een kamer in elkaar steken, maar enkel een ontwerper kan de ruimte ontwerpen!”

inrichting-van-een-woning-in-aalst_wm

Tijd, tijd en tijd …

Zelfs als u het werk van een ander kan doen, hebt u de tijd om het te doen? Of kunt u het even snel doen als iemand die dit dagelijks doet? Ik had onlangs een klant die mij vroeg om een passende sculptuur te vinden. Hij vertelde me dat, hoewel het misschien belachelijk klinkt om mij te vragen om een sculptuur te vinden gezien de kleinschaligheid van het werk, hij er er zeker van was dat ik het in minder tijd kon doen dan hij. Hij had reeds een aantal weekends vrij genomen om samen met zijn vrouw te gaan kijken naar een aantal mogelijkheden. Ik heb hem niet teleurgesteld. Ik had een aantal bronnen binnen 30 minuten. Wat is 30 minuten in vergelijking met twee verloren weekends? Wat is 30 minuten in vergelijking met verloren tijd, tijd waarin ze niet konden werken, weg zijn van de kinderen? Iedereen kent zijn vak. Er is meestal een heel goede reden voor!

Wat is het nut van kennis en ervaring?

Les goûts et les couleurs ne se discutent pas”, over smaak of kleur kan niet gediscussieerd worden. Stel dat u de tijd hebt genomen om een mooi interieur te ontwerpen. Hebt u dan nog de kennis en ervaring om een afgewerkt project te leveren?

Een job van een interieurarchitect, hoe chique het ook klinkt, heeft ook vele praktische aspecten. Ja, we ontwerpen, we komen af met verbazingwekkende ideeën en kunnen spelen met kleuren en texturen. Ja, we gaan winkelen voor meubels en accessoires, we komen af met mooie 3D’s en plannen …

MAAR

Wist u ook dat deze plannen technisch correct moeten zijn? Dat we de praktische aspecten van een verbouwing of renovatie moeten kennen? De details van elk element ? Welke stof kan waar in welke breedte gebruikt worden? Hoe bekomt u een strakke muur zonder scheuren? Wist u dat we de werken van een elektricien, loodgieter, algemene aannemer tot de schilder opvolgen? Dat we in staat zijn om met verschillende personaliteiten om te gaan en hen kunnen managen? Beginnende van de klant tot de algemene aannemer tot de fabrikant in Italië die uw stoel maakt? Dat we al deze vakmensen gesynchroniseerd moeten krijgen om uw project op tijd en binnen het budget af te leveren? En dat brengt mij naar nog iets wat we moeten doen: het beheren van uw budget. We moeten ervoor zorgen dat de duizenden euro’s die u in het project pompt u de beste kwaliteit en de beste diensten opleveren!

Dus, kan iedereen het werk van een interieurarchitect doen?

Bij het eind van het tennisspel en na een drankje ging mijn tennispartner akkoord dat niet iedereen het kan. Een persoon overtuigd maar nog vele te doen. Ben ik er in geslaagd om u te overtuigen? Toch niet? Dan misschien nog een laatste argument. Denkt u dat ik uw job even goed als u kan doen?

Op verzoek van velen is dit artikel ook in het Engels geschreven. Lees: Why everybody cannot do the job of an interior designer?

Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
    0