Een appartement met ongewone hoeken

Een appartement met ongewone hoeken

Inrichting van een Gents appartement met ongewone hoeken

Al meer dan 2 jaar was mijn klant op zoek naar een goede interieurarchitect die zowel de vormen van haar appartement als haar stijl begreep. Door de ongewone hoeken en vormen bleef het appartement onbemind. Tot het eerste gesprek met de klant mij de inspiratie en inzichten gaf om creatief om te springen met de ruimtes. Ongewone hoeken en vormen incluis.

Samen met de klant zocht ik naar manieren om het appartement functioneel in te richten naar haar smaak en de bijzondere vormen vloeiend te integreren in het design. Hieronder lees je mijn plan van aanpak.

Een ongewoon totaalproject

A place to call home. Dat was wat de klant wilde. Een gezellige thuis waar ze rust kan vinden. De COVID-pandemie heeft het belang van een plek waar je volledig jezelf bent en tot rust komt nog benadrukt. Daarom kreeg ik de opdracht om van de inkom, de leefruimte en het terras een rustig geheel te maken die de strakke lijnen van het appartement omarmt.

Een harmonieus geheel betekent allerminst een saai geheel. Dankzij de gesprekken tijdens de adviessessies wist ik dat de klant dol is op stoffen en kleur. Tijdens de ontwerpfase koos ik voor oneffen stoffen die structuur en diepte brengen in het design, een verhaal vertellen en een symbiose creëren met de vormen en kleuren.

Een ontwerp dat perfect bij de visie van mijn klant paste. Ze besloot de schetsen en tekeningen om te zetten tot realiteit.

‘Verloren hoeken’ inrichten

De ongewone hoeken van het appartement geven de indruk dat er heel wat ruimte onbenut blijft. In plaats van ‘verloren hoeken’ zag ik mogelijkheden. De perfecte plek voor een zitbank, bijvoorbeeld, afgewerkt met een gestoffeerde wand die tot aan het plafond reikt. Meteen ook de perfecte blikvanger die het appartement nodig had.

De lange muur ernaast was perfect voor een bijkomend accent. Om de scherpe lijnen van het appartement te verzachten, werkte ik een idee uit van zacht geribbelde 3D-wandpanelen. Ik liet de muren schilderen met een subtiele verftechniek die niet enkel meer structuur bracht maar ook de warmte van het interieur benadrukte.

Om de scherpe lijnen van het appartement te verzachten, werkte ik met zacht geribbelde 3D-wandpanelen.

Shanaz Razik

Een kleurrijke, harmonieuze inrichting

Ik liet de blauwe kleur van de bestaande zetel en fauteuils terugkomen in het design. Op zichzelf straalt blauw eerder koelheid uit. Daarom voegde ik toetsen geel en messing toe aan het kleurenpalet. Deze toevoeging bracht het interieur van het appartement in alle warmte tot leven.

De afwerking van het interieur

Binnenafwerking

In de zithoek kreeg een ronde tafel met een elegant voetstuk bijpassende stoelen. Een nieuwe tapijt en verschillende poefs vergezellen de bestaande zetel en fauteuils. Om de geribbelde muur te verlengen, installeerde ik een lange hangkast met daarop een Frame TV. Deze TV was een specifieke wens van de klant en past perfect in het design. 

Om het interieur af te werken, zorgde ik voor een aantal gemakkelijk te onderhouden kamerplanten in geweldige potten. De warme tonen messing deed ik terugkomen in de spiegels aan de muur tussen de ingang en de woonkamer. Een andere ‘verloren nis’ toverde ik om tot een plek om jassen en sjaals op te bergen. Zo versterkt elk element van het design de harmonie van het totaalproject. 

Buitenafwerking

Naast het interieur van het appartement, integreerde ik ook het terras in het totaalproject. De relaxte sfeer van het interieur is weerspiegeld in een comfortabele buitenzetel met buitentapijt. Enkele mooie plantenpotten mochten uiteraard niet ontbreken. Als laatste garandeert een room divider de nodige privacy in een druk stadscentrum zoals Gent.

De oplevering van de totaalinrichting

De wensen die mijn klant formuleerde tijdens onze verkennende gesprekken, resulteerden in specifieke schetsen, 2D- en 3D-tekeningen. Die werden nog voor de uitvoering van het project tastbaar in verschillende stalen. Ik vind het enorm belangrijk dat mijn klant het ontwerp voelt met alle zintuigen. 

Elke stof reflecteert de persoonlijkheid van mijn klant en vertelt een verhaal. Die lees je in de verschillende motieven, structuren en kleuren. Een hele zoektocht om de stoffen te vinden die de visie van mijn klant tot uiting konden brengen. Maar één die het dubbel en dik waard was. Dankzij het zorgvuldig uitkiezen van alle materialen kwam haar visie volledig tot leven in haar eigen thuis.

De uitvoering van een ontwerp vraagt enorm veel coördinerend werk en planning. COVID maakte dit stuk van mijn job niet bepaald gemakkelijker. Lange levertermijnen, schaarste aan materialen, hoge transportkosten, aannemers die in quarantaine moesten, overheidsbeperkingen,… You name it. 

Noem het een uitdaging binnen een uitdaging. Een proces dat leidde tot een prachtig eindresultaat waar zowel de klant als ikzelf enorm tevreden mee zijn. Door er de persoonlijkheid van mijn klant in te leggen, geniet mijn klant elke dag van de rust en harmonie in haar interieur op maat.

Ben jij ook (al lang) op zoek naar een interieurarchitecte? Neem dan contact op om je totaalproject te bespreken.

Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
    0