Ontwerp van een interieur – De eerste stap – Deel 1

Ontwerp van een interieur – De eerste stap – Deel 1

Hoe ziet uw toekomstige interieur eruit? U hebt intussen een eerste beslissende stap gezet. U hebt een interieurarchitect gekozen(Lees: Hoe vind ik een goede interieurarchitect?), een contract afgesloten en er vond een uitgebreide kennismaking plaats (Lees: Het eerste gesprek met uw interieurarchitect of interieurvormgever).

Uw interieurarchitect heeft ook de ruimtes opgemeten en u hebt kopieën van bestaande plannen overhandigd aan hem of haar. En nu? En nu wordt er ontworpen. De eerste ideeën. Een voorontwerp. De fundering van uw ontwerp moet nu gelegd worden.

Elke interieurarchitect zal zijn of haar eigen werkmethode hebben. Daarom kan ik niet zeggen hoe een ander zijn werk doet. Dit is mijn werkwijze.

Ik gebruik de maten die ik opgemeten heb van de bestaande toestand en teken een digitaal plan. Zelfs als mijn klanten een plan al ter beschikking hebben meet ik alles opnieuw. Er zijn altijd aanpassingen die niet op een plan staan. Een interieurarchitect moet heel nauwkeurig werken. Een muur die maar 2 m is in plaats van 2 m 10, is rampzalig voor een interieur!

Eens er een digitaal plan beschikbaar is, begin ik het leukste deel van mijn job uit te oefenen: ONTWERPEN! Dankzij mijn uitgebreid gesprek met mijn klanten over hun wensen en verlangens heb ik een zeer goed idee van wat ze willen hebben. Maar voor de zekerheid, dat ik toch in de juiste richting bezig ben, maak ik eerst een voorontwerp dat gepresenteerd wordt aan klanten.

voorstel-van-een-voorontwerp-aan-de-hand-van-schetsen-en-een-moodboard-interieurarchitect_wm

Voorontwerp

Een voorontwerp bevat: schetsen en Moodboards die dienen tot de volgende doelstellingen:

–        Ze gaan een basisidee voorstellen van een ontwerp en de beoogde sfeer voor de klant. Basiskleuren, basisstijl, …

–        Ze geven de mogelijkheid om alles op een gemakkelijk manier te bespreken met de klant. Een bespreking met visuele hulpmiddelen zijn veel effectiever dan alleen woorden en er is niks ergers dan een gedetailleerd ontwerp dat totaal in de verkeerde richting is dan wat de klant wou!

–        Ze geven de klanten ook de mogelijkheid om constructieve feedback te geven bij de beginfase. Bij deze fase met behulp van de schetsen en moodboards wordt het duidelijker voor de klant wat hij wel of niet graag ziet en kan hij daardoor ook gemakkelijker zijn opinies uiten.

–        Ze besparen tijd. Het is veel efficiënter om de basisidee goed te hebben voordat het ontwerp tot in de puntjes wordt uitgedacht en uitgetekend. Dus verspil tijd noch geld.

Lees meer over de voorontwerp fase in de volgende artikel!

Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
    0