Samenwerken met een interieurarchitect – Adviessessie

door Shanaz Razik in Aanpak, Algemeen en getagd adviessessie, algemene adviessessie, hoe werkt een interieurarchitect, interieur adviessessie, kleur advies, kleuradvies voor uw interieur, samenwerken met een interieurarchitect

Er zijn verschillende manieren om een samenwerking aan te gaan met een interieurarchitect zoals een totaaluitvoering, enkel een ontwerp of een adviessessie. (Lees ook: Wie u bent bepaalt wat voor dienst u wilt van een interieurarchitect) Uit deze mogelijkheden is de adviessessie de eenvoudigste en de minst zware aanslag op uw portemonnee.

 

Een adviessessie kan op 3 verschillende manieren werken:

 

1. Eerst hebt u de meest eenvoudige manier als u een heel specifieke soort adviessessie wilt hebben. Zoals een kleuradvies of een verlichtingsadvies. Op zo een consultatie krijgt u dan heel specifiek advies over de kleuren, de verlichting of de raamdecoratie. Een consultatie duurt meestal tussen 2 à 5 uur afhankelijk van of we over één ruimte spreken of over een volledige woning. U kan ook indien gewenst opteren om een adviessessie aan te vragen via een winkel als u zeker weet met welke merken u graag wilt werken en geen combinaties wilt doen. In een verlichtingswinkel kan u geen vragen stellen over de kleuren van de muren. In een meubilair winkel kan u ook geen meubelen bestellen die ze niet verkopen omdat ze die merken niet vertegenwoordigen. Dus wees bereid om dan met de merken te werken die de winkel wel vertegenwoordigt.

 

Algemene adviessessie interieur

 

2. Indien u eerder een algemene aanpak wilt en een aantal zaken wilt combineren zoals kleuradvies voor uw muren als ook een aantal meubilairstukken kiezen, verlichting, raamdecoratie en accessoires, is het best dat u met een interieurarchitect, interieurvormgever of interieurstylist samenwerkt voor een algemene adviessessie.

 

De aanvragen die ik krijg voor zo’n adviessessie klinken als volgt:

 

“Beste Mevrouw,

We zijn vanaf twee jaar geleden de trotse eigenaars van een mooie, strakke nieuwbouw. Van buitenuit is alles naar onze wens maar vanbinnen is het een grote lege doos. We hebben nog altijd onze oude meubels maar die passen hier niet in met onze nieuwe stijl (onze terras tafel dient nu als onze eettafel!) en onze muren zijn geplamuurd maar niet geschilderd wat heel veel stof binnenbrengt. De ruimte onder de trap moet gebruikt worden om een kast te maken maar we weten niet hoe dit het best kan. We hebben ook geen gordijnen wat veel inkijk brengt van de buren en er hangt geen verlichting in behalve de inbouwspots in de keuken. We willen graag onze woning aankleden en er een thuis van maken (vooral beneden, we durven nu niemand uitnodigen!) Graag willen we advies van hoe we dit best aanpakken. Kunt u ons hiervoor contacteren?

Met vriendelijke groeten,

Mevrouw D.

P.S: We willen graag de werken zelf uitvoeren!”

 

Een algemene adviessessie is ideaal voor iemand die graag de werken zelf wilt uitvoeren in tegenstelling tot de werken laten uitvoeren. Het is nuttig voor iemand die ongeveer een idee heeft van wat ze wil, maar toch graag wat professionele input wilt hebben.

 

Wat kan u verwachten van een adviessessie?

–        In een korte periode krijgt u heel wat advies van een professional. Ik noem het een soort brainstorm. Het is een sessie met een professional die luidop denkt en samen met u naar oplossingen voor uw specifieke vragen zoekt.

–        Een gemiddelde adviessessie kan 2 tot 5 uren duren afhankelijk van het aantal ruimtes die moeten bekeken worden.

–        Zaken waar u al dagen of weken over twijfelt en waarover u geen beslissing kan nemen, kunnen binnen een aantal uren opgelost worden door een professional.

–        U ontvangt iemand die nooit in uw woning geweest is. Daardoor krijgt u een nieuwe perceptie van uw woning.

–        Zo worden er ook dingen voorgesteld waaraan u zelf nooit zou gedacht hebben.

–        U geniet dan van de kennis, de expertise, de opleiding die een interieurarchitect, interieurvormgever of interieurstylist heeft.

–        We zien de ruimte ook anders dan u. We kunnen daardoor nieuwe mogelijkheden voorstellen.

–        U kan ook later grote kosten besparen door nu het juiste advies te ontvangen.

–        We kennen ook de juiste aannemers en leveranciers. Indien gewenst kunt u ook van hun diensten gebruik maken.

–        U kan alles in één keer vragen over uw interieur en krijgt advies van één persoon. U moet niet van de ene winkel naar de andere gaan en alles tien keer herhalen. Dit kan gaan van hoe u de ruimte zo optimaal mogelijk kan benutten tot en met de kleur en stof van uw sierkussens of accessoires.

–        U krijgt neutraal advies onafhankelijk van merk of winkel.

–        U krijgt ook bevestiging van uw ideeën en u kan nadien met een gerustgesteld hart uw aankopen van duizenden euro’s uitvoeren

 

Bent u klaar met uw consultatie en wilt u zelf verder doen? U ontvangt een verslag van de consultatie en zo kan u verder werken.

 

3. Had u graag toch nog extra hulp? Dan gaan we een stap verder en zoeken we naar specifieke dingen (zoals welke stoel in welk merk en welke kleur) en vragen indien gewenst offertes aan en maken indien gewenst een kleine voorstelling van de mogelijkheden.

 

Algemene adviessesie interieur

 

Natuurlijk is dit een algemene samenvatting van een adviessessie en niet alle professionals zullen op deze manier werken.

 

Het is dan ook wel belangrijk om te weten wat u in het algemeen niet moet verwachten van een adviessessie.

 

Wat u niet moet verwachten bij een adviessessie is:

– Een in detail uitgewerkt interieur waar over de kleinste zaken nagedacht is, waar alles tot en met de accessoires in één concept behoren. Dit is niet mogelijk te leveren in één adviessessie.

– U zal ook geen ontwerp of uitvoeringsplannen ontvangen. Een adviessessie is net een snelle manier van werken waar u binnen een aantal uren ideeën kan opdoen. Indien u graag uitgebreide plannen wilt ontvangen gaat u best over naar een Ontwerp of totaal project samenwerking.

– U zal ook geen dienst ontvangen met een gedetailleerde opvolging van de werken met verschillende aannemers, werfverslagen en budget rapporten. Hiervoor heb u een totaal pakket nodig. Het is niet voor niets dat deze zaken meestal uren in beslag nemen.

 

 

Echter zijn grotendeels van mijn projecten totaal projecten. Daardoor doe ik maximum twee adviessessies per maand.

 

Geïnteresseerd in een adviessessie? Mail mij voor een afspraak!

 

0 gedachten over Samenwerken met een interieurarchitect – Adviessessie