Interieurarchitect, binnenhuisarchitect, interieurvormgever, interieurstylist, … What’s in a name?
“Wat betekent dat?” was de meest normale reactie toen ik mijn titel uitspraak toen ik pas afgestudeerd was. De meeste mensen wisten niet wat het werk van een binnenhuisarchitect inhield, laat staan het verschil tussen de benamingen zoals interieurarchitect, interieurvormgever, interieurstylist … Tegenwoordig kennen de mensen deze benamingen wel, maar zijn ze daardoor niet wijzer geworden met de verwarring rond die verschillende titels.
Waarom dan al die benamingen? Uiteindelijke komt het allemaal op hetzelfde neer: interieur.
Afhankelijk van de aanpak, specialiteit en/of opleiding wordt dan een andere titel gebruikt.
Interieurarchitect / Binnenhuisarchitect
De titel interieurarchitect is dezelfde als binnenhuisarchitect. Vroeger was de gangbare benaming “binnenhuisarchitect’, maar vermits het niet altijd enkel over een woning of “binnen huis” gaat heeft men dat veranderd. Het kan dus ook gaan over een residentieel of commercieel pand. Daarom zegt men nu “interieurarchitect” hoewel er nog veel mensen de titel “binnenhuisarchitect” gebruiken.
Een interieurarchitect/binnenhuisarchitect oefent de volgende taken uit:
- Hij of zij doet grondige verbouwingen of renovaties met structurele aanpassingen, ruimte indelingen, technische voorzieningen en dergelijke tot en met de volledige werfopvolging.
- Daarna kiest hij of zij nog de meubels, maatwerken, verlichting, …
- Als laatste werk komt de aankleding van de ruimtes met de passende raamdecoratie, kleuren, tapijten en accessoires.
Interieurvormgever
Een interieurvormgever doet in het algemeen de laatste twee fasen van een interieurarchitect, dus zonder de verbouwingen.
Interieurstylist
Een interieurstylist zal enkel en alleen bezig zijn met de laatste fase van de aankleding van de ruimtes en brengt sfeer in de ruimte zoals een interieurvormgever of een interieurarchitect.
Opleidingen
Er bestaat ook een Master en Bachelor opleiding voor interieurarchitectuur en interieurvormgeving. Volgens sommigen ligt het verschil in de opleiding.
Geen enkel van deze beroepen is beschermd dus iedereen kan zich noemen wat ze willen.
Het beroep van architect daarentegen is wel beschermd!
Het is de ervaring die telt
Ik heb even veel kennissen die als interieurarchitect afgestudeerd zijn en als interieurvormgever of stylist werken en andersom. Dat zijn collega’s die ongeacht welke opleiding ze gevolgd hebben dankzij hun jarenlang goede ervaring succesvolle projecten leveren aan heel tevreden klanten.
Zoals voor elke richting geldt de opleiding als een startpunt terwijl uw ervaring en referenties wel uw kennis bepaalt.
Het is ook een beroep waarvoor je wat aangeboren talent of feeling moet hebben! De hoogste opleiding stelt niets voor als je geen talent hebt om een ruimte te ontwerpen! Je hebt het of je hebt het niet.
Over mij
Ik zelf hebt de Bachelor opleiding interieurvormgeving van 3 jaar gevolgd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten (KASK) in Gent intussen Hogeschool Gent.
Vermits ik grondige verbouwingen en renovaties doe, zowel in België als in het buitenland, was het gemakkelijker voor mij om als een interieurarchitect te werken.
U mag mij gerust een binnenhuisarchitect, interieurvormgever, interieur stylist, interieur madam of gewoon weg, zoals mijn klanten, Shanaz noemen. “What’s in a name as long as the work gets done?”
Hoe moet u iemand kiezen?
Dat is allemaal goed en wel, maar wat moet u doen met al die benamingen? Niks! U moet iemand kiezen voor uw project waar u een goede gevoel bij hebt. Dus vertrouw op uw instinct.
Wilt u samenwerken met iemand die uw project grondig aanpakt, opvolgt en oplevert? Van verbouwing, renovatie tot en met de kleinste accessoire? Neem dan gerust contact met mij op via info@shanazrazik.com
Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.
Velden met een * zijn verplicht in te vullen.