Hoe bepaalt u uw budget voor uw nieuwbouw, verbouwing of renovatie
Uw budget bepalen is een van de meest belangrijkste criteria voordat u een samenwerking aangaat met uw interieurarchitect of interieurvormgever. Eigenlijk gaat het niet over een budget, maar over een investering. Uw nieuwbouw, verbouwing of renovatie zal een van de belangrijkste mijlpalen zijn in uw leven. Hoeveel wilt u daarin investeren?
Het is belangrijk dat u een bedrag in gedachten heeft, liefst zelfs voor u contact opneemt met een interieurarchitect, interieurvormgever of zelfs uw architect. De professional in kwestie kan dan ook duidelijk weten wat hij of zij voor dat bedrag kan doen.
Lees: Samenwerken met een binnenhuisarchitect – Eerste contact
Lees: Het eerste gesprek met uw interieurarchitect of interieurvormgever
Waarop moet u letten bij het bepalen van uw budget?
- Gouden regel bij een verbouwing: het kost geld. Wilt u alles zo goedkoop mogelijk? Hou er dan ook rekening mee dat u de kwaliteit krijgt waarvoor u betaalt.
- Het is een investering: iemand die om de paar jaar van meubels verandert moet aan een ander bedrag denken dan iemand die voor de volgende 15 jaar investeert. Iemand die merkgebonden is investeert anders dan iemand die daar geen belang aan hecht.
- De laatste investering die u gemaakt hebt was 20 jaar geleden? Toen alles met de hand gemaakt was en de Belgische frank er nog was? Spijtig genoeg is dat nu niet meer het geval. Besef dat alles duurder geworden is. De tijd dat u voor niet al te veel geld kwalitatieve diensten of goederen kon hebben is voorbij.
- Hebt u schrik dat uw interieurarchitect of interieurvormgever alles van uw budget zal gebruiken? Het is hun job om u het best mogelijke interieur te bezorgen voor uw budget. Dus als mijn klant een budget van 50000 euro heeft voor een living zal ik niet voor een minder kwalitatieve verbouwing gaan die maar 20000 euro kost.
- Daarom is het ook belangrijk dat u vanaf het begin eerlijk bent over uw budget. Hebt u eigenlijk een hoger budget beschikbaar dan wat u doorgeeft aan uw interieurarchitect of interieurvormgever? Dan riskeert u: dat u een ontwerp ontvangt met minder comfort, luxe, ergonomie, … dan wat u zich kan permitteren. Neem eens de keuken. Bij een lager budget zal een keuken ontworpen worden met deuren in plaats van lades. Zonder schuifdeuren, minder kwalitatieve apparaten en materialen en dergelijke. Dit is spijtig als u toch het extra comfort, de luxe en de ergonomie kon betalen. Dus wees eerlijk vanaf het begin met uw budget.
- Ondanks uw eerlijkheid hou 10 a 15% van uw budget opzij. Dit zal later dienen voor:
- Onverwachte problemen bij een verbouwing of renovatie
- Onvoorziene kosten die niet in de meetstaat staan bij het begin van de werken
- Extra kosten indien materiaalkosten omhoog gaan.
- Extra werken als u dat eist
- Meer kwalitatieve materialen als u daarin wil investeren
- Wenst u toch een composiet werkblad i.p.v. laminaat in uw keuken? Of glas als een spatwand i.p.v. een geschilderde wand? Een extra bedrag dat opzij gezet is, geeft u ruimte om toch andere beslissingen te maken tijdens een nieuwbouw, verbouwing of renovatie.
- Het moet ook vanzelfsprekend zijn dat u nooit meer moet spenderen dan wat u zich kan veroorloven! Het is niet de bedoeling dat u uw lening niet meer kan betalen omdat u een super luxueus interieur wou hebben.
Budget? Doe maar?
Hebt u totaal geen idee wat u wilt investeren in uw project? Gevaarlijke woorden om te zeggen tegen uw interieuarchitect of interieurvormgever zijn “Doe maar!” of “Doe maar iets standaard” of “Zo lang als het niet te duur is” De interpretatie van deze zinnen zijn afhankelijk van persoon tot persoon.
Is het een interieurachitect die gewoonlijk heel hoge kwaliteit van interieurs levert met hoogwaardige designmerken? Dan zal zijn “standaard prijs” misschien iets of veel hoger liggen dan U verwacht had.
In het begin van mijn carrière kreeg ik een opdracht om een thuisbureau te ontwerpen. Mijn klanten, ik zal hen mijnheer en mevrouw B noemen, vroegen of ik een “standaard interieur” wou ontwerpen. Ik heb dit ook gedaan. Met het uiteindelijke resultaat? Het ontwerp van het thuisbureau had een ramingsprijs van 15000 euro. Mijnheer B was verbaasd. Hij had eerder gedacht aan een bedrag van 5000 euro! Waarom heeft hij dit bedrag niet onmiddellijk doorgegeven?
Misschien had ik dan een ontwerp kunnen maken voor zijn budget of als dat niet mogelijk was zou ik gezegd hebben dat ik zijn opdracht niet kon aannemen. In ieder geval was het een betere situatie geweest dan nu:
Verspilling van mijn tijd (want dat ontwerp gingen ze toch niet uitvoeren) en een verspilling van tijd en geld voor mijn klant omdat het gemaakte ontwerp toch moest betaald worden.
Dus als u toch een bedrag in uw hoofd heeft zeg het duidelijk aan uw interieurachitect of interieurvormgever. “Doe maar” zal u alleen maar een ontwerp zonder uitvoering bezorgen!
Tenzij u een oneindige spaarpot hebt!
U hebt de Lotto gewonnen? Al dat geld en u hebt beslist dat het tijd is voor een nieuw interieur? Een oneindige spaarpot, hoe zeldzaam het ook is, is super als dat gebeurt! De gekste dingen kunnen ontworpen worden voor uw interieur met de duurste materialen. Laat u maar gaan … Wel rekening houden met ereloon van uw interieurarchiect! Een vast bedrag of op regie zal waarschijnlijk beter uitkomen dan een percentage op uw budget 🙂
Geen oneindige spaarpot maar ook geen idee van uw budget?
U hebt geen idee wat voor bedrag u moet voorzien voordat u de werken start of u gaat een lening nemen en wilt dan een bedrag daarop plakken?
Breng uw interieurarchitect of interieurvormgever daarvan op de hoogte. Ik heb een aantal manieren om een budget te definiëren. Dit doe ik direct op het eerste gesprek. (Lees: Het eerste gesprek met uw interieurarchitect of interieurvormgever)
- Ik vergelijk het project met een reeds uitgevoerd project waarvan ik de bedragen noem of
- Som ik alle nodige werken in grote hoeveelheid (algemene werken, elektriciteit, loodgieterij, …) en maak ik een raming plus een marge
Zo weet de klant welk budget hij moet hebben om met mij samen te werken.
Indien dat bedrag niet mogelijk is stel ik voor om in fases te werken. In het algemeen is het beter bij een beperkt budget om een ontwerp in een keer te hebben en de uitvoering te faseren.
Ziet de klant dit niet zitten, dan neem ik het project niet aan. Dat wil niet zeggen dat een andere interieurachitect met dat bedrag niet kan werken. Dat wil gewoon zeggen dat ik mijn standaard kwaliteit niet kan leveren voor dat bedrag en dat ik daarom het project ook niet kan aannemen. No hard feelings 🙂
Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.
Velden met een * zijn verplicht in te vullen.