Een geheim is het niet – design is niet goedkoop.

Een geheim is het niet – design is niet goedkoop.

Dat design niet goedkoop is weet iedereen. Keer op keer hoor ik “we willen geen design meubels. Die zijn veel te duur!” Wat in uw budget past en waar uw prioriteiten liggen kan alleen u bepalen. Wat ik wel belangrijk vind is dat u weet waarom iets duur is, dat u een waarde daaraan kan hechten.

Waarom is design duur, of beter gezegd niet goedkoop? Wat is er zo speciaal aan een meubelstuk dat mensen bereid zijn een hogere prijs te betalen?

De kracht van een ontwerp

Het maken van een meubel is een lang proces dat begint met een ontwerp. Een ontwerp is zelden of nooit op een dag gemaakt. Het duurt maanden of soms jaren voordat er effectief iets innovatief op papier staat. Een ontwerp maakt zichzelf niet. Er komt een ontwerper aan te pas. Iemand die maandenlang bezig is om een ideale stoel te maken. Een stoel die goed zit, die mooi is, die functioneel is, die innovatief is.

En een heel goede ontwerper: die steekt boven de rest uit.

Een goede ontwerper heeft iets dat niet kan aangeleerd worden: talent. Dat kan gezien worden aan de meubels. Het is net alsof u een schilderij gemaakt door Picasso zou vergelijken met iemand anders. Indien u zijn stijl graag ziet gaat er geen twijfel bestaan over welke schilderij dat u gaat kiezen!

En een goede ontwerper: die kan meubels ontwerpen die vijftig jaar later nog goed, nog comfortabel, nog mooi zijn! Neem bijvoorbeeld de lounge chair van Charles en Ray Eames!

Dus een goede ontwerper die jaren lang bezig is op een ontwerp kost geld. Dat geldt voor alles in het leven waarvoor tijd nodig is!

Lounge Chair en Ottoman Ontwerp door Charles en Ray Eames 1956

Een meubel is niet op een dag gemaakt!

Eens dat een ontwerp klaar is gaat het niet direct in productie. Eerst moet er gezocht worden naar de juiste materialen. Een stoel gemaakt in kunststof? In welke kunststof? Wat als er enkel een product bestaat die een goede vorm kan aannemen maar daardoor niet stevig genoeg is om op te gaan zitten? Dan komt innovatie van pas om iets nieuws te ontdekken of een materiaal anders te gaan gebruiken door de technologie zo aan te passen dat het materiaal wel stevig genoeg is. In een wereld waar gratis niet bestaat moet er ook betaald worden aan materialen en technologie. Maar meestal is het een noodzaak. Uiteindelijk is er toch niks nieuws aan, als je dag in en dag uit altijd met hetzelfde materiaal, in dezelfde vorm, in de dezelfde kleur werkt?

Eames Plastic Side Chair DSR Ontwerp door Charles en Ray Eames

Is het materiaal er al? En de technieken? Dan moet eerst een prototype gemaakt worden. Om de haalbaarheid van een ontwerp te testen. Is het effectief stevig genoeg? Kleurvast? Kloppen de verhoudingen? Zwaar genoeg of licht genoeg? Is het rendabel? Zullen de mensen het graag zien? Niet zeker? Eerst een onderzoek uitvoeren om de huidige markt te bekijken en de toekomstige markt te bepalen. Is het allemaal in orde?

Dan effectief gaat een product in productie. Dit gebeurt machinaal of met handenarbeid. Stel u eens het aantal uren voor die zullen nodig zijn om iets met de hand te maken? Zoals een hand geweven tapijt met miljoenen draden!

De productie van een meubel van kwaliteit is een lang en veeleisend proces. Een meubel stuk dat goed afgewerkt is ziet u gewoon aan details. Zoals de soepele opening van een kast deur door het gebruik van een goede scharnier.

Van voorbereiding tot de verkoop hebt u MARKETING!

Om een meubel te kennen moeten mensen het gezien hebben. Interieurarchitecten kunnen niet eender welk meubel voorstellen zonder het te kennen, dit geldt ook voor de winkels. Een nieuw meubel moet voorgesteld worden aan de professionelen in internationale beurzen, er moet reclame gemaakt worden, brochures opgemaakt en afgedrukt, een catalogus, website. Het nieuwe meubel moet het vertrouwen winnen van agenten, winkels en interieurarchitecten / architecten.

Stand van Vitra 2014 in International Contemporary Furniture Fair ICFF in New York

Natuurlijk is de goede merknaam van groot belang! Een nieuw meubel door een gekend merk staat onmiddellijk veel verder dan een meubel van een ongekend merk. Het is omdat we het dan kennen dat we weten dat de kwaliteit goed zal zijn, we weten dat er weinig problemen zullen zijn en we weten dat als er problemen zijn die goed zullen opgelost worden.

Vandaar dat een merk met goede naam ook wat extra kost. Ze hebben zichtzelf door de jaren heen al bewezen.

Eens dat een meubel klaar is voor de verkoop …

Eindelijk is de stoel, zetel, kast of tapijt klaar voor verkoop! Het is door kwaliteitscontroles gegaan en is met zorg ingepakt! Agenten die het merk willen vertegenwoordigen zijn ingeschakeld in vele landen. Nu komt het logistieke gedeelte. Vervoer, magazijn en levering. Telkens opnieuw, inclusief al het papierwerk errond. Van de fabrikant naar de agent naar de winkels tot de eind gebruiker.

Met al die kosten is het dan ook maar normaal dat al de tussenpartijen daar een commissie op verdienen. Een winkel moet bijvoorbeeld een marge kunnen nemen om de investering van de tentoongestelde meubels, hun showroom, hun verkopers te dekken!

Is design de moeite waard?

Dit hele proces voor een meubelstuk? Maakt het uit wat voor zetel u in uw leefruimte hebt? Of u een zetel van 1000 euro of een van 10000 euro hebt?

Place Sofa Ontwerp door Jasper Morrison

Ja, als u duizenden fijne momenten kan beleven in een zetel die minstens 15 jaar meegaat! Zoals de momenten dat u meemaakt in uw leven, sommige bepalend en sommige alledaags. Een goede zetel geeft u door aan uw kinderen of kleinkinderen samen met de herinneringen. Is dat stuk meubel duur? Neem 10000 euro over 15 jaar. Dan spreken we over een bedrag van 55 euro per maand? U betaalt meer voor uw TV aansluiting!

Is design duur? Design is niet goedkoop. Het is waarschijnlijk ook niet voor iedereen haalbaar of een prioriteit. Maar als het binnen uw budget valt, is investeren in een designstuk misschien toch geen slecht idee?

Klik hier om dit artikel in het Engels te lezen – It ain’t no secret – design doesn’t come cheap

Spread the love

Hebt je een project voor mij? Neem contact met mij op.

Velden met een * zijn verplicht in te vullen.
    0