Interieurarchitect, binnenhuisarchitect, interieurvormgever, interieurstylist, … What’s in a name?

door Shanaz Razik in Algemeen

“Wat betekent dat?” was de meest normale reactie toen ik mijn titel uitspraak toen ik pas afgestudeerd was. De meeste mensen wisten niet wat het werk van een binnenhuisarchitect inhield, laat staan het verschil tussen de benamingen zoals interieurarchitect, interieurvormgever, interieurstylist … Tegenwoordig kennen de mensen deze benamingen wel, maar zijn ze daardoor niet wijzer geworden met de verwarring rond die verschillende titels.

Waarom dan al die benamingen? Uiteindelijke komt het allemaal op hetzelfde neer: interieur.

Afhankelijk  van de aanpak, specialiteit en/of opleiding wordt dan een andere titel gebruikt.

 

Interieurarchitect / Binnenhuisarchitect

60050-20140124De titel interieurarchitect is dezelfde als binnenhuisarchitect. Vroeger was de gangbare benaming “binnenhuisarchitect’, maar vermits het niet altijd enkel over een woning of “binnen huis” gaat heeft men dat veranderd. Het kan dus ook gaan over een residentieel of commercieel pand. Daarom zegt men nu “interieurarchitect” hoewel er nog veel mensen de titel “binnenhuisarchitect” gebruiken.

Een interieurarchitect/binnenhuisarchitect oefent de volgende taken uit:

  • Hij of zij doet grondige verbouwingen of renovaties met structurele aanpassingen, ruimte indelingen, technische voorzieningen en dergelijke tot en met de volledige werfopvolging.
  • Daarna kiest hij of zij nog de meubels, maatwerken, verlichting, …
  • Als laatste werk komt de aankleding van de ruimtes met de passende raamdecoratie, kleuren, tapijten en accessoires.

Interieurvormgever

Een interieurvormgever doet in het algemeen de laatste twee fasen van een interieurarchitect, dus zonder de verbouwingen.

Interieurstylist

Een interieurstylist zal enkel en alleen bezig zijn met de laatste fase van de aankleding van de ruimtes en brengt sfeer in de ruimte zoals een interieurvormgever of een interieurarchitect.

Opleidingen

Er bestaat ook een Master en Bachelor opleiding voor interieurarchitectuur en interieurvormgeving. Volgens sommigen ligt het verschil in de opleiding.

Geen enkel van deze beroepen is beschermd dus iedereen kan zich noemen wat ze willen.

Het beroep van architect daarentegen is wel beschermd!

Het is de ervaring die telt

Ik heb even veel kennissen die als interieurarchitect afgestudeerd zijn en als interieurvormgever of stylist werken en andersom. Dat zijn collega’s die ongeacht welke opleiding ze gevolgd hebben dankzij hun jarenlang goede ervaring succesvolle projecten leveren aan heel tevreden klanten.

Zoals voor elke richting geldt de opleiding als een startpunt terwijl uw ervaring en referenties wel uw kennis bepaalt.

Het is ook een beroep waarvoor je wat aangeboren talent of feeling moet hebben! De hoogste opleiding stelt niets voor als je geen talent hebt om een ruimte te ontwerpen! Je hebt het of je hebt het niet.

Over mij

Ik zelf hebt de Bachelor opleiding interieurvormgeving van 3 jaar gevolgd aan de Koninklijke Academie van Schone Kunsten (KASK) in Gent intussen Hogeschool Gent.

Vermits ik grondige verbouwingen en renovaties doe, zowel in België als in het buitenland, was het gemakkelijker voor mij om als een interieurarchitect te werken.

U mag mij gerust een binnenhuisarchitect, interieurvormgever, interieur stylist, interieur madam of gewoon weg, zoals mijn klanten, Shanaz noemen. “What’s in a name as long as the work gets done?”

Hoe moet u iemand kiezen?

Dat is allemaal goed en wel, maar wat moet u doen met al die benamingen? Niks! U moet iemand kiezen voor uw project waar u een goede gevoel bij hebt. Dus vertrouw op uw instinct.

Wilt u samenwerken met iemand die uw project grondig aanpakt, opvolgt en oplevert? Van verbouwing, renovatie tot en met de kleinste accessoire? Neem dan gerust contact met mij op via info@shanazrazik.com

3 gedachten over Interieurarchitect, binnenhuisarchitect, interieurvormgever, interieurstylist, … What’s in a name?

Ann said:

Beste Shanaz, het is fantastisch om te zien dat u zo enthousiast bent, maar u draagt zelf persoonlijk bij tot het troebel maken van de verschillende beroepen en het verkeerd gebruiken van de titel. Sinds u een 3-jarige batchelor opleiding gevolgd hebt van Interieurvormgeving is het duidelijk dat u geen Interieurarchitect bent en geen 4-jarige academische master genoten hebt. Er is duidelijk een groot verschil tussen de opleidingen, zowel qua niveau al qua inhoud. Het is daarom ook dat u met uw diploma al een extra schakeljaar moet volgen alvorens u toe gelaten wordt tot de master opleiding. Dit allemaal wegvegen met de populaire zin, het is allemaal hetzelfde is dan ook onterecht en zeer misleidend naar de consument toe. Als iedereen de titel gebruikt, die hem toekomt, dan zou er voor de consument ook geen enkel probleem zijn en zou het ook allemaal eerlijk en correct. Door dit misbruik, zowel door u als door veel van uw collega's is de noodzaak ontstaan om de titel van Interieurarchitect te beschermen. Dit proces is dan ook volop in gang en zal hopelijk binnen beperkte tijd afgewerkt worden. Dit ter bescherming van de consument. Let wel ik wil geen kritiek geven op uw werk. Dat ken ik niet en dat heeft ook niets met de titel te maken, maar wees AUB eerlijk en maak de mensen geen blaasjes wijs. Het is niet eerlijk naar de Interieurarchitecten, die wel een 4-jarige en zwaardere opleiding genoten hebben en die constant moeten opbotsen tegen dezelfde vraag van klanten, die tussen het bos de bomen niet meer zien en constant foutief geïnformeerd worden. Wees fier op uw eigen opleiding en draag deze titel met eer, maar geef u AUB niet uit voor iets dat u niet bent! Het zou uw eigen beroep ten goede komen! Verder wens ik je nog veel succes met je blog en hoop ik dat je je enthousiasme kan aanhouden, maar het zal binnen beperkte tijd van overheidswege met de correcte benaming zijn! :-)

shanazrazik said:

Beste Ann, Bedankt voor uw reactie. Uw heeft gelijk. Er is een verschil tussen de opleiding interieurvormgeving en interieurarchitectuur. De beide opleidingen geven een goede basis maar de ene is meer technisch en de andere is meer creatief. Maar laat ons eerlijk zijn, hoe goed de basisopleiding ook is niets gaat boven de werkervaring die men in de loop der jaren op doet. Op school leert men u niet hoe u met aannemers moet omgaan, project management, budget controles, problemen oplossen op een werf en dergelijke. Er is een groot verschil tussen iemand die interieurarchitectuur gestudeerd heeft en daarna 5 jaar meubelen verkoopt en iemand die 5 jaar bij een architect werkt. Hetzelfde geldt voor iemand die interieurvormgeving gestudeerd heeft en 5 jaar bij een architect werkt of iemand die interieurarchitectuur gestudeerd heeft en 5 jaar in een meubelwinkel werkt. Terwijl de opleiding een goede basis vormt zijn het de ervaring, het talent en de passie die uw loopbaan bepalen. Iemand die in de krant schrijft, wordt een journalist genoemd, los van het feit of hij een master- of bacheloropleiding heeft gevolgd. Een schrijnwerker wordt beoordeeld op zijn werk en niet op zijn diploma. En in mijn opinie maakt het ook niet uit voor de klant wat zijn of haar “interieurarchitect” gestudeerd heeft zolang die kwalitatief werk levert. En als het gaat over de bescherming van de consument is het beter dat pas afgestudeerden verplicht worden bij een bureau wat werkervaring op te doen dan dat ze onmiddellijk zelfstandig gaan werken. En met ervaring bedoel ik dan effectieve werfervaring en niet aan een bureau zitten en ontwerpen en tekenen. Want wat is de bescherming naar de klant toe van iemand die enkel ontwerpen gemaakt heeft en nooit een werf geleid heeft? Ik ben ook zeker dat desondanks ons verschil in mening over de titel we het eens zullen zijn over alle andere onderwerpen. Uiteindelijk raad ik elke consument aan om een “interieurarchitect” te nemen! Wat kan beter zijn dan dat!